MEDELINGBLADEN

April 2023

Op woensdagmiddag 12 april 2023  is er weer een ontmoetingsmiddag van 14.30 tot 16.30 u in het Parochiecentrum aan het Remigiusplein 2 in Duiven. Inloop vanaf 13.30 u, Koffie/thee bij aanvang gratis. In de Pauze is gelegenheid om een drankje te bestellen. Is wel voor eigen rekening. .

De middag staat in het teken van Mexico. De lezing wordt gepresenteerd door Nellie Markus. Aan de hand van foto,s en filmfragmenten krijgt u een rondleiding door Mexico-Stad. Deze stad is gebouwd  in het dal van Mexico en wordt aan alle kanten omgeven door vulkanen. Via foto,s en filmfragmenten bezoeken  bezienswaardigheden zoals  het Zocalo, het Palacio de Bellas Artes, verder het Antropologisch Museum en natuurlijk worden de bezienswaardige Frida Kahlo museum en de Basiliek van Guadalupe niet overgeslagen. U komt toch ook? Breng een introducee of ander belangstellenden mee. Entree is voor hen gratis.

31.03.2023

NOGMAALS EEN OPROEP

Het bestuur van de KBO AFDELING,is op zoek naar een nieuwe voorzitter.
Nadere inlichtingen bij dhr J.Eppingbroek.
Tel.262891/ 0633852309

 

EXTRA NIEUWS over ev.UITTREDEN van KBOGELDERLAND uit Unie KBO

PERSBERICHT 17.12.2022

Seniorenverenigingen KBO-Brabant, KBO Gelderland, KBO Limburg, KBO Noord-Holland en KBO-Overijssel bundelen hun krachten in Senioren Netwerk Nederland. Dit nieuwe netwerk vertegenwoordigt ong. 200.000 leden en is daarmee een krachtige stem van senioren als het gaat om pensioen, koopkracht, wonen, zorg, welzijn, veiligheid en mobiliteit.

(zie ook Gelderlander van 17122022)

 

INFORMATIE VANUIT KBO GELDERLAND

Het bestuur van KBO Gelderland heeft besloten te vertrekken uit de Unie KBO.

* In de afgelopen periode hebben de vier uittredende bonden( Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en Limburg, en KBO Brabant(samen goed voor ruim 200.000 leden)  elkaar opgezocht om te kijken hoe we u, als lokale afdelingen, zo goed mogelijk kunnen bedienen. Zo ontstaat er een samenwerkingsverband van ruim 200.000 leden, waarmee we het grootste senioren samenwerkingsverband van Nederland worden. Duidelijk is dat deze samenwerking niet gaat leiden tot een zogenaamde nieuwe Unie. Er wordt gezocht naar een vorm van strategische samenwerking op diverse thema’s en onderwerpen om u een zo optimaal mogelijk palet aan diensten en voordelen te kunnen bieden. Op thema's als pensioenen, wonen en zorg zoeken we ook de samenwerking met andere partijen.

De samenwerking met de PCOB, zowel in werkgroepen als op lokaal niveau, kan gewoon worden voortgezet. Ook op provinciaal niveau staan wij open voor samenwerking met de PCOB en stralen dit ook uit.

Wat betekent uittreding bij de Unie KBO voor de individuele leden?

Vanzelfsprekend kregen wij de vraag tijdens de regiobijeenkomsten wat dit alles gaat betekenen voor de ledendiensten, ledenvoordelen en dienstverlening.

  1. Magazine:  per 1 januari 2023 valt bij u 11x per jaar de nieuwe blad Ons op de mat. De Ons wordt verspreid in Brabant, Overijssel, Gelderland en Limburg. Het blad kent een gezamenlijke kern bestaande uit 48 pagina’s. Daarnaast krijgt de Ons een provinciale omslag/katern bestaande uit 8 pagina’s. Hierin kunnen wij ons provinciale en afdelingsnieuws kwijt.
  2. Ledenadministratie: Wij gaan over naar het ledenadministratiesysteem van KBO Brabant. Deze verschilt nauwelijks van het ledenadministratiesysteem dat u gewend bent. Het programma ziet er hetzelfde uit, heeft dezelfde functies, én biedt zelf meer mogelijkheden. In het begin van het nieuwe jaar organiseren we een opfriscursus voor alle ledenadministrateurs om ook deze extra’s onder de knie te krijgen en het optimale uit het systeem te halen.
  3. Website: de provinciale website blijft gewoon in de lucht. Dat betekent dat ook de afdelingswebsites in stand blijven.

 4. Kortingen op zorgverzekeringen: los van het (wettelijk) wegvallen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering, blijft  voor 2023 alles nog bij het oude.

 5. Korting op schade- en ongevallenverzekering: KBO Gelderland heeft collectiviteitsafspraken met Univé voor onder andere de auto- en fietsverzekering.

Verder blijven al de regelingen omtrent verzekering VGZ en CZ voor 2023 alsook de  belastinghulp  en andere zaken bestaan.

Financiën

Wij streven een lagere afdracht voor onze afdelingen na. U weet echter ook dat KBO Gelderland het financieel niet breed heeft. Dit betekent dat wij in de komende jaren de nodige reserves op moeten bouwen. Op dit moment zijn wij onze begroting en jaarplan voor 2023 aan het opstellen. Pas als we deze helemaal rond hebben kunnen we uitspraken doen over de daadwerkelijke afdracht. Wat we u al wel kunnen beloven is dat deze lager zal zijn dan bij de Unie KBO voor 2023. De begroting en het jaarplan 2023 en daarmee ook de hoogte van de afdracht voor het nieuwe jaar komen aan bod tijdens de eerstvolgende Algemene Vergadering.

Zorgverzekeringen VGZ en CZ na uittreden Unie KBO.

Zoals gezegd vergoeden beide zorgverzekeraars jaarlijks het lidmaatschap van KBO Gelderland tot 25 euro/verzekerde/jaar.

VGZ

De website van VGZ geeft duidelijk aan hoe dit lidmaatschapsgeld te declareren. Alleen KBO Gelderland leden die verzekerd zijn bij VGZ én voor een aanvullende verzekering uit de collectiviteitsregeling van KBO Gelderland (VGZ Zorgt) hebben gekozen komen in aanmerking voor een vergoeding van het lidmaatschap.

Link website: VGZ | Zorgverzekering via Samenwerkende KBO Afdelingen Gelderland | VGZ Zorgverzekering

CZ

Voor een declaratie van het lidmaatschap bij CZ kunnen uw leden bijgevoegd formulier gebruiken. Het is een Word-document dus het formulier kan voor zowel 2022 als 2023 gebruikt worden, door het jaartal te wijzigen.

Let op: het is alleen mogelijk voor KBO Gelderland leden die verzekerd zijn bij CZ én voor de aanvullende verzekering Leden hebben gekozen om een vergoeding voor het lidmaatschap te ontvangen.

29.11.2022JE

Zie voor de overige aktiviteiten in 2023,pagina Aktiviteiten.

SIGNAALPUNT EENZAAMHEID

                                                     DUIVEN EN WESTERVOORT  

De gemeenten Duiven en Westervoort vinden het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid belangrijk.

Daarom is in samenwerking met Mikado Welzijn/Santé Partners het Signaalpunt opgezet.

Het doel van het Signaalpunt is om nog meer inwoners die zich eenzaam voelen te bereiken en te ondersteunen.

Via een online formulier kunt u een signaal afgeven als u zich eenzaam voelt.  Een medewerker van Mikado/Santé Partners neemt dan binnen 3 dagen contact op en bespreekt de situatie met u.

Bijvoorbeeld naar de huisarts, een jongerencoach, een kwartiermaker, een adviseur zorg en dienstverlening of naar het algemeen maatschappelijk werk.
Uiteraard kunt u ons ook bellen op nummer 0316-250 700.

01032022je